vrijdag 28 september 2012

Pot Au Feu


Pot au feu is een bouillon die vollediger is dan de heldere vleesbouillon.

Een pan voor 1/3 gevuld met water aan de kook brengen. Een runderschenkel en een samen gebonden klapstuk toevoegen. Wanneer het water kookt, afschuimen, zouten en opnieuw afschuimen.

De groenten erbij doen: een ongepelde ui geroosterd in de oven tot hij bijna zwart is, een met kruidnagel bestoken ui, groene bladeren van prei en selderij, wortelen, rapen, tijm, laurier, een teentje ongepelde knoflook.

Geleidelijk aan de kook brengen: afschuimen en na toevoeging van het vlees opnieuw zachtjes laten koken tot het vlees mals is. Op die manier kan de bouillon die helder en gekleurd is (door de geroosterde ui) zo gebruikt worden. U moet hem alleen nog ontvetten of klaren (zie vaktermen links op de site).

Hoeveelheden voor 1 liter (4 personen) pot au feu:
  • 1 kilogram runderschenkel
  • 250 gram klapstuk
  • 150 gram wortelen
  • 50 gram rapen
  • 2 uien
  • 2 kruidnagels
  • 3 preien
  • 1 toefje kervel
  • peterselie
  • tijm
  • laurier



Geen opmerkingen:

Een reactie posten